A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) adatai szerint a téli vakáció alatt 6 százalékkal többen választották Magyarországot úti célként, mint az előző év azonos időszakában. A Budapest mellett a Balaton és a Mátra-Bükk térség volt a legnépszerűbb a vendégek körében a december 22. és január 7. közötti időszakban.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ szerint Budapesten a külföldi vendégéjszakák 15 százalékkal, a belföldieké 9 százalékkal nőttek. Országszerte a szálláshelyek bevételei közel 10 százalékkal emelkedtek, a vendéglátó üzleteké pedig 18 százalékkal. Az előzetes várakozásokhoz képest erősebb volt a szálláshelyek forgalma az év végi napokban és az újév első hetében. A téli szünetben összesen 622 ezer vendég töltött el 1,6 millió éjszakát szerte az országban. A külföldi vendégek száma 11 százalékkal nőtt, a legtöbb látogató Olaszországból és Németországból érkezett.

A leggyakoribb foglalási típus a kétfős volt, több mint 160 ezer ilyen foglalás történt. A családok is aktívan utaztak, a vendégek 14 százaléka 18 évnél fiatalabb volt. A látogatók többsége a szállodákat részesítette előnyben. Budapest után a Balaton volt a legkeresettebb úti cél, ahol 77 ezer vendég töltött el 205 ezer éjszakát. A Mátra-Bükk térségét, ahol Magyarország legmagasabb pontját és a Mátraszentistváni Síparkot találjuk, több mint 50 ezer látogató választotta, 120 ezer vendégéjszakával.

Debrecen és környéke is népszerű volt, itt 26 ezer látogató 75 ezer vendégéjszakát töltött el. A fürdővárosok, mint Hévíz, Hajdúszoboszló és Zalakaros, szintén kedvelt úti célok voltak a téli szünetben.

A belföldi vendégektől származó bevételek 14 százalékkal, a külföldiektől érkező bevételek pedig 6 százalékkal nőttek, és összesen majdnem 43 milliárd forintot értek el. A NAV online kassza rendszerének adatai szerint a hazai vendéglátóhelyek 69,2 milliárd forint bevételt értek el a téli szünetben, ami 18 százalékkal magasabb az egy évvel korábbi téli vakáció alatti bevételeknél.

Forrás: MTI

By admin