avokado elkeszitese

Az avokádó nemcsak finom, de rendkívül tápláló is, tele egészséges zsírokkal és vitaminokkal. Ez a zöld gyümölcs nagyon sokféleképpen készíthető el, legyen szó egyszerű snackről vagy akár bonyolultabb fogásokról. Cikkünkben az avokádó elkészítése kapcsán bemutatunk rengeteg ötletet és receptet, amik a segítségedre lesznek abban, hogy hogyan is használd ezt a különleges gyümölcsöt.

Spoiler! Két közönségkedvenc is érkezik, bemutatunk egy eredeti guacamole receptet és a tökéletes avokádós pirítós elkészítését. Az egyik finomabb, mint a másik, sőt, rendkívül addiktív is – mi szóltunk előre!

Az avokádó felhasználása a konyhában

Az avokádót a legtöbbször simán, nyersen eszik – és miért is ne tennék, hiszen az inkább semleges, krémes ízű gyümölcs tényleg „eteti” magát.  Időhiányban egyszerűen egy szelet kenyérre is felszeletelheted, így is nagyon finom. Persze egy kis feta, friss chili vagy ropogósra sült bacon sem rontja el az összhatást.

Egyébként krémek, saláták gyakori alkotóeleme, de akár sült fogásokban is megjelenhet. A kreatív szakácsok rántva vagy desszertként is elkészíthetik, emellett turmixokban is remekül használható. Ha szeretnéd villámgyorsan felpörgetni a reggelt, nincs más dolgod, mint kettévágnod és megtisztítanod egy érett avokádót, 1-1,5 csésze tej vagy növényi tej (pl. mandula, szója, zab), 1-2 evőkanál méz vagy édesítőszer és egy kis citromlé társaságában turmixgépbe tenned, megnyomnod a gombot és simára turmixolnod ezt a valóságos vitaminbombát. Már ebből a felsorolásból is látszódik, hogy az avokádó elkészítése rendkívül sokszínű és tartogat magában meglepetéseket!

Egy eredeti guacamole recept egyenesen Mexikóból

Az eredeti mexikói guacamole recept egyike azoknak az ételeknek, amik világszerte rendkívüli népszerűségnek örvendenek. Az autentikus mexikói változat egyszerű, de ízletes. Alapja az érett avokádó, amelyhez friss lime leve, apróra vágott lilahagyma, paradicsom és koriander adódik. Az avokádót darabosra összetörve, a többi összetevővel kell összekeverni, így egy krémes, frissítő előételt kapunk, amely tökéletes tortilla chipsekkel vagy friss zöldségekkel.

Avokádós pirítós – az avokádó elkészítése egyszerűen

Az avokádós pirítós a modern reggelik képzeletbeli listáján az egyszerűsége és tápláló jellege miatt is kiérdemli a dobogós helyet. A recept alapja egy szelet kovászos kenyér, amit olívaolajjal megkenve pirítunk meg. Az avokádót összetörjük, citromlével, sóval és borssal ízesítjük, majd a pirítósra kenjük. Tetejére kerülhet szeletelt kecskesajt, frissen őrölt bors és koriander, így bármikor egy gazdag és ízletes reggelivel indíthatjuk a napot. A legjobb az egészben, hogy seperc alatt elkészül, így a rohanós reggeleken sem kell kimaradnunk a jóból.

A tökéletes vendégváró: avokádó saláta

Lepd meg a vendégeidet egy isteni avo-salátával! Ehhez nincs is másra szükséged, mint a szóban forgó hozzávalóra, salátára (pl. rukkola, bébispenót, jégsaláta), zöldségekre (koktélparadicsom, lilahagyma, uborka), olívaolajra, fetára és ízlés szerint egy kis sóra, borsra. A hozzávalókat tisztítsd meg, vágd kisebb kockákra (vagy szeletekre, ahogy tetszik), tedd egy nagyobb tálba, keverd össze (vigyázz az avokádóra, ne törjön nagyon össze), bolondítsd meg egy kis olívaolajjal (vagy balzsamecettel) és fetával, és voilá – készen is van az egészséges, fincsi vendégváró sali!

Az avokádó elkészítése nem csak a recepten fog múlni, hanem az alapanyag érettségén is (sőt, főleg ezen). Bárhogyan is készíted el, a lényeg, hogy érett (de ne túl érett!) avokádóval dolgozz!

Na de mégis: melyik az érett és melyik nem?

Az avokádó nyersen kemény és íztelen lehet, ezért fontos tudni, hogyan ismerd fel, mikor éri el az ideális érettséget. Az érett avokádó puha, de nem túl lágy tapintású, és enyhe nyomásra könnyedén behorpad. Az érett gyümölcs íze gazdag és krémes, ami számos fogás alapját képezi – ez az a „típus”, amit Te is szeretnél a boltból hazavinni.

 

By admin