A romániai repülőterek egyesülete jelentése szerint tavaly 24,6 millió utast fogadtak, ami 17 százalékos növekedést jelent a 2022-es évhez képest és a 2019-es adatokat is 6 százalékkal haladja meg.

Túllépve a járvány előtti értékeken

David Ciceo, a romániai repülőterek szövetségének elnöke szerint Románia az utasforgalom terén már túllépte a járvány előtti értékeket. Európában általában a légiforgalom várhatóan csak az idei év végén éri el a 2019-es szintet.

Beruházások a repülőtereken

Az elmúlt évek során számos romániai repülőtéren valósultak meg fontos beruházások. Új terminálok épültek, a meglévőket bővítették és korszerűsítették, továbbá a kifutópályák és gurulóutak bővítésén dolgoztak, valamint korszerű biztonsági berendezéseket szereztek be.

Jövőbeli kilátások

Ciceo szerint az utasforgalom 2040-re várhatóan meghaladja az 50 millió utast a román repülőtereken. Ez jelentős növekedést jelent a 2020-as év 7,2 millió utasához képest, amikor a koronavírus-járvány miatti korlátozások hatására drasztikusan csökkent az utasforgalom.

Járatok bontásban

Tavaly a belföldi járatokon 8 százalékkal csökkent az utasforgalom, míg a külföldi járatokon közel 20 százalékos növekedést regisztráltak. Az áruforgalomban viszont 5,6 százalékos csökkenés tapasztalható az előző évhez képest.

A legforgalmasabb repülőterek

Az otopeni-i nemzetközi repülőteret 14,6 millió, a kolozsvári repülőteret 3,2 millió, a jászvásári (Iasi) repülőteret 2,3 millió, míg a temesvári repülőteret 1,4 millió utas vette igénybe tavaly.

By admin