Pénteken hóvihar sújtotta Horvátországot és Szlovéniát, ami komoly közlekedési problémákat okozott mindkét országban. A meteorológiai szolgálatok a legsúlyosabb időjárási viszonyok miatt a legmagasabb fokú riasztásokat adták ki.

Horvátországban kiadott vörös és narancssárga riasztások

Horvátország meteorológiai szolgálata vörös riasztást adott ki Isztriára és a tengermellék északi részére, míg Dél-Dalmáciában és Károlyváros (Karlovac) környékén narancssárga, Észak-Horvátországban pedig sárga riasztás van érvényben. Az autópályákat több helyen lezárták, különösen érintett a Zágráb-Split és a Zágráb-Fiume (Rijeka) útvonal. A rendőrség arra figyelmezteti az autósokat, hogy csak téli felszereléssel induljanak útnak, és számítsanak a lassabb közlekedésre.

Szlovénia: lezárt autópályák és nehéz közlekedési feltételek

Szlovéniában az A2-es autópálya délkeleti részét, Alsó-Krajna (Dolenjska) szakaszát, amely Ljubljanát köti össze a horvát határral, lezárták több baleset miatt. Az A1-es autópálya, Ljubljana és Maribor közötti szakaszán is több lezárásra került sor. A hó vastagsága néhány helyen elérte a 20 centimétert, míg a tengermelléki (Primorska) régiókban a viharos szél okozott fennakadásokat.

Figyelmeztetések és biztonsági óvintézkedések

Mindkét országban a hatóságok arra kérik az embereket, hogy csak szükség esetén induljanak útnak, és készüljenek fel a nehéz közlekedési feltételekre. A hó és a szélsőséges időjárási viszonyok miatt balesetveszély áll fenn, így a fokozott óvatosság mindenki számára ajánlott.

By admin